روش های ترمیم دندان شکسته
نوشته شده توسط : فاطیما

روش های ترمیم دندان شکسته

 

هر دندان شکسته ای بسته به نوع شکستگی و موقعیت آن و میزان پیشرفتش روش درمانی خاص خودش را طلب می نماید . دندانپزشکان روش های درمانی خاص خود را ارائه می دهند .

 

درمان شکستگی بخشی از تاج دندان

 

کامپوزیت دندان

 

اکثر دندان های شکسته که این شکستگی در محدوده تاج دندان باشد و عصب دندان را در گیر نکرده باشد با کامپوزیت دندان با کیفیت به بهترین وجه قابل ترمیم است . عمر پرکردن با کامپوزیت های نسل جدید بسیار زیاد بوده و با بکارگیری باندینگ نسل هشت دیگر نشتی در ترمیم دندان شکسته با کامپوزیت وجود ندارد . از محاسن دیگر پرکردن دندان با کامپوزیت یک جلسه ای بودن آن و مدت زمان کوتاه درمان است کامپوزیت دندان  کیفیت بالا عمری طولانی و بیشتر از ترمیم های آمالگام دارند .

 

 

لمینیت دندان

 

لمینیت دندان پوسته های نازک از جنس سرامیک می باشد که بر روی سطح دندان های جلویی چسبانده می شوند . لمینت دندان های نسل جدید از جنس لیتیم دی سیلیکات است که امکان رساندن ضخامت لمینیت دندان به سه میلیمتر شده است . در نتیجه حصول به این ضخامت بسیار نازک دندانی که نیاز به لمینیت داشته باشد تراش نخورده یا بسیار کم و در حد دو دهم میلی متر خواهد بود . از محاسن لمینت دندان زیبایی بیشتر و خیره کننده آن نسبت به ونیر کامپوزیت  است. طول عمر طولانی تر و عدم تغییر رنگ به مرور زمان از محاسن دیگر لمینیت دندان است .

آنلی

 

آنلی بازسازی تاج دندان های عقبی با پرسلن است . دندان پس از حذف پوسیدگی ها و آماده سازی سطوح آن مناسب قرار گرفتن آنلی مورد قالبگیری یا اسکن قرار گرفته و مابقی کار در لابراتوار دیجیتال و با دستگاه CADCAM ساخته می شود .امروزه با حضور کامپوزیت دندان های جدید کیفیت بالا مانند کامپوزیت کاریزما bxl که تحمل فشار زیادی  را دارند و بسیار مقاوم می باشند دیگر کمتر از آنلی استفاده می کنیم . تنها در زمانی که نتوانیم کنتاکت مناسب را با دندان مجاور برقرار سازیم در آن صورت است که آنلی انتخاب مناسبی خواهد بود.

 

درمان تاج ریشه باقی مانده

 

دندانی که از کمر شکسته است قطعا عصب دندان در گیر می باشد و در نتیجه درمان ریشه لازم است . عصب کشی دندان باید دقیق و کامل باشد و در غیر اینصورت دندانپزشک لازم می داند که این درمان ریشه ناقص مجددا و بصورت صحیح و دقیق صورت پذیرد . هرگز روی دندانی که درمان ریشه ناقص دارد نباید تاج و روکش دندان گذاشت . این درمان ناقص پس از گذاشتن روکش دچار آبسه دندان شده و کار درمان را بیشتر می کند .

تاج دندانی که عصب کشی شده است گیر کافی برای قرار دادن ذوکش دندان را ایجاد نمی کند . بنابراین برای گرفتن استحکام وثبات باید از داخل ریشه دندان استفاده کرد . معمولا گوتاپرکا داخل ریشه دندان عصب کشی شده را به میزان نصف تا دو سوم خالی کرده و فرم لازم جهت قرارگیری پست داده می شود .

 

فایبر پست

 

پست میله ای است که داخل ریشه کار گذاشته می شود تا از داخل ریشه گیر لازم جهت بازسازی تاج بدست آید . امروزه باید حتما از فایبر پست استفاده نمود و پست ریختگی فلزی و پین منسوخ شده اند . پین گیر لازم را ندارد و در صورتیکه بخواهیم گیر بیشتر را با پین بگیریم ریشه دندان را می ترکاند . پست های فلزی هم به علت تفاوت جنس با دندان و سخت تر بودن از آن در حالتی که نیروی جانبی زیادی به دندان وارد شود ریشه را می شکند.

فایبر پست دارای سختی و انعطاف هم حد دندان است و با دندان یکی می شود در نتیجه به ریشه آسیب نمی رساند . فایبر پست داخل ریشه سمنت شده و بر روی آن دندان به شکل تاج دندان تراش خورده با کامپوزیت دندان بازسازی می گردد.

 

 

افزایش طول تاج

 

هنگامیکه ریشه دندان در سطح لثه یا استخوان شکسته باشد جهت قرار دادن روکش دندان نیاز به نمایان ساختن حداقل یک میلی متر از ریشه هستیم تا روکش حداقل یک میلی متر از خود دندان را بپوشاند . این مسئله کمک به عمر و دوام روکش دندان دارد 

حسن لیزر دندان در این است که بدون درد و خونریزی لثه و بخیه بوده و بعد از اتمام کار نیز درد و ناراحتی و تورم ندارد . در عین حال سرعت کار را چند برابر می کند . در حالت سنتی عمل افزایش طول تاج یک عمل کامل جراحی لثه بوده که با تیغ جراحی و بخیه زدن صورت می گیرد و برای قالبگیری روکش باید دوران نقاهت طی شود .

دستگاه پیزوسرجری یک دستگاه کاملا پیشرفته است که بوسیله آن می توان استخوان اضافی اطراف ریشه را با دقت بسیار بالا و بدون آسیب و التهاب برداشت . دستگاه پیزوسرجری کاربردهای بسیاری دارد که در حیطه این نوشته نیست.

 

روکش دندان

 

روکش دندان خود دارای انواع گوناگونی است . بسته به تشخیص دندانپزشک بهترین نوع روکش به شما توصیه می گردد . در جایی که ممکن باشد می توان از روکش مونولیتیک که جدیدترین و بهترین نوع روکش دندان است بکار برد . برای این نوع روکش از دندان آماده شده اسکن دیجیتالی گرفته می شود و فایل دیجیتال اسکن به لابراتوار دیجیتال ارسال می گردد. لابراتوار روکش و ایمپلنت دیجیتال طرح روکش دندان مورد نظر را با توجه به نحوه جویدن و طرح لبخند طراحی کرده و با کمک دستگاه CADCAM با دقت بالا ساخته می شود . این نوع روکش دندان بهترین نوع و دقیقترین نوع روکش است.

دقت تراش روکش دندان در طول عمر آن بسیار مهم است . در صورتی که روکش با دندان تطابق لازم را نداشته باشد به مرور زمان سمنت چسباننده روکش به دندان در بزاق حل شده و این فضای خالی محل تجمع مواد غذایی و باکتری ها می گردد. این کانون مملو از باکتری سر آغاز پوسیدگی دندان و در نهایت کنده شدن روکش و از دست دادن ریشه می شود . ساخت روکش با اسکنر دیجیتال  بیشترین تطابق را بین روکش و دندان ایجاد می کند و هیچ درز میکروسکوپی بین روکش و دندان باقی نمی گذارد .

 

 

شکستگی ریشه در زیر استخوان

 

هرگاه لبه ریشه باقیمانده در زیر استخوان باشد و یا کیفیت ریشه بد بوده و طول کمی داشته باشد که افزایش طول تاج برایش توصیه نگردد در آن هنگام چاره ای جز کشیدن دندان و قرار دادن ایمپلنت همزمان با کشیدن دندان باقی نمی ماند .کشیدن ریشه بایستی با دقت و ظرافت صورت گیرد تا کمترین آسیبی به استخوان نگاهدارنده وارد نشود . حفظ این استخوان در موفقیت ایمپلنت دندان کار گذاشته شده بسیار موثر است . یکی از راه های کشیدن دندان بدون آسیب به استخوان بکارگیری دستگاه پیزوسرجری است .

 

ایمپلنت

 

ایمپلنت استوانه ای از جنس تیتانیوم است که علاوه بر قدرت بالا کمترین واکنش را نیز بدن نسبت به آن نشان می دهد . بر روی سطح این استوانه تیتانیومی رزوه هایی قرار گرفته است تا ثبات اولیه ایمپلنت در استخوان را ایجاد نماید .پس از دو الی سه ماه حفره دندان کشیده شده با استخوان تازه پر می شود . این استخوان تازه تولید شده اطراف ایمپلنت ثبات دائمی ایمپلنت را ایجاد می نماید .

در صورتیکه دندان کشیده شده در ناحیه جلو باشد و از لحاظ زیبایی فقدان آن مشکل ساز شود روکش موقت بلافاصله پس از کاشت ایمپلنت فوری بر روی آن قرار داده می شود . پس از سه ماه که از جوش خوردن کامل ایمپلنت با استخوان مطمئن شدیم کار قالبگیری یا اسکن دیجیتال از روی ایمپلنت انجام شده و روکش ایمپلنت ساخته شده پس از اتصال اباتمنت به ایمپلنت بر روی اباتمنت چسبانده می شود .

 

 





:: بازدید از این مطلب : 183
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 13 بهمن 1400 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: